Страницы

2 декабря 2013 г.

Hofesh - 2013

Iarna, la noi e invers – se iese din hibernare. Se aprind luminile şi ne prăbuşim în momente de reculegere sufletească.  Comunitatea evreiască a intrat în noul anotimp, lansând cu success prima ediţie a festivalului “HOFESH”, care a avut loc pe data de 1 decembrie 2013, în incinta liceului evreiesc „T.Herzl”. În cadrul evenimentului, care a coincis cu sărbatoarea notabilă – Hanukka, au fost compilate clase de măiestrie, expoziţii, lecţii de istorie, cultură, dans şi culinarie. Fiecare din acestea au fost repartizate pe clase denumite în conformitate cu oraşele importante ale Israelului -  Ierusalim, Tel Aviv, Haifa, Yafo, Eilat, Tverya, Ashkelon, Netanya. Această organizare a fost foarte distractivă pentru copii, care circulau entuziasmaţi dintr-un orăşel în altul. Orice doritor putea să descopere date remarcabile din viaţa marilor scriitori, să afle despre cultura,istoria şi religia poporului evreu, să se alăture jocului „Mafia”, să confecţioneze câte un titirez de Hanuka, denumit şi sevivon, să se mişte pe ritmul vioi al muzicii evreieşti sau să îmbrace şorţul, simţindu-se un adevărat bucătar.  Este îmbucurător faptul că trecătorii nu au ezitat să răsfoiască câte o carte de pe rafturile amenajate de  Biblioteca - Centru Cultural “I. Mangher”. Au fost receptivi şi
deschişi la socializare. Colectivul bibliotecii a participat dinamic şi la alte activităţi, printe care se numără şi lecţia captivantă “Sinagogile Chişinăului” cu Olga Sivac, orele de dans conduse de Daria Boboc şi “Bucătăria Evreiască” cu Marina Piersanje, Inga Perepeliuc şi Lina Buneeva, care ne-au delectat cu bucate tradiţionale: pită cu falafel, humus, gogoşi şi alte delicii. Doamna Sivac a făcut o retrospectivă a vieţii religioase a comunităţii evreieşti din Chişinău, începând cu secolul XVIII.
Evenimentul, în ansamblu, reprezintă o cauză plauzibilă, un omagiu adus celor care reuşesc să rămână uniţi şi să formeze o comunitate modernă, în pofida tuturor greutăţilor survenite pe parcursul mai multor secole. Participanţii şi vizitatorii nu au plecat acasă cu mâna goală, ci au primit un dar simbolic – caiet, stilou şi flyere cu inforamţii  despre Israel. Sperăm să ne bucurăm în continuare de acest festival şi să promovăm valorile acestui popor unic în felul său.                          
Eugenia ROŞU, masterand.

Комментариев нет:

Отправить комментарий