Despre
Tu biShvat – Anul Nou al pomilor am mai scris. Ca să nu ne repetăm și să nu vă
plictisim, vă spunem doar, că în acest an sărbătoarea vine pe data de 16
ianuarie. Dar ca să nu trecem totuși evenimentul cu vederea, vă propunem cîteva
momente interesante despre Tu biShvat.
Se
știe că la Sederul
de Tu biShvat se consumă patru pahare cu vin, fiecare avînd o simbolică
specială:
Primul pahar cu vin alb simbolizează iarna ce tocmai s-a
incheiat (conform traditiei in Israel).
Următorul este un sfert vin roșu si 3
sferturi vin alb, reprezentînd primăvara care își face apariția.
Al treilea pahar – un sfert vin alb
și trei sferturi vin roșu ne trece treptat spre vară.
Ultimul pahar – semnifică căldura totală,
soarele, lumina care se instalează prin al patrulea vin, numai roșu.
Primele
fructe și legume care se mănînca la Sederul
Tu biShvat sunt cele de la care nu se consumă coaja (nuci,
rodii, portocale, vinete). Partea comestibilă a fructului simbolizează
perfecțiunea și puritatea, iar coaja e simbolul impurității.
Mai
jos vă propun două rețete tradiționale de Tu biShvat
VINETE
CU NUCI ȘI RODII
- 4-5 vinete coapte și decojite
- 1 ceapă
- Nuci pisate
- 0,5 pahar de semințe de rodii
Vinetele
se pisează, se adaugă sare, piper negru, ceapa tăiată mărunt, nucile și rodiile.
MIGDALE
ÎN CIOCOLATĂ
- 500 g ciocolată
- 200 g migdale
- 150 g stafide
Ciocolata
se topește la o baie de aburi, se adaugă stafidele tăiate și migdalele
sfărîmate. Se amestecă repede și se aranjează într-un strat subțire pe o foaie
de pergament. După ce se răcorește, se taie porții.
Noi,
cei de la ”I.Mangher”, vă urăm poftă bună și:
TU biSHVAT SAMEAH!
TU biSHVAT SAMEAH!
Комментариев нет:
Отправить комментарий