345

19 января 2015 г.

Omagiu lui Eminescu

În data de 15 ianuarie 1850, la Ipoteşti - Botoşani, a venit pe lume Mihai EMINESCU, poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cel mai important scriitor romantic din literatura romană, fiind supranumit şi ,,Luceafărul poeziei romaneşti”.
Mihai Eminescu este cel mai mare poet pe care l-a avut vreodată naţiunea română.
Botoşaniul este Capitala culturii româneşti. Aici s-a născut în urmă cu 165 de ani cel mai mare poet şi scriitor român al tuturor timpurilor - Mihai Eminescu.
În această zi de 15 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la naştere, în Biblioteca “I.Mangher” se organizeaza o  manifestare culturală  dedicată  poetului şi operei acestuia. Copii şi-au ales pentru lectură poeziile care le plac cel mai mult. Au cîntat toate romanţele cunoscute de ei pe versurile marelui poet. Au povestit curiozităţi legate de viaţa lui. Au cunoscut şi alte poezii ale lui Eminescu, pe care nu le-au citit niciodată.
Eminescu a fost activ în societatea literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în sedinţa din 25 ianuarie 1902. 
Zeci de oameni de cultură din întreaga ţară s-au întâlnit, astăzi, pentru a aduce un omagiu poetului de geniu. Mihai Eminescu este al şaptelea copil al căminarului Gheorghe Eminovici şi al Ralucăi. Copiii familiei Eminovici sunt numeroşi : Şerban, Nicolae, Gheorge, Ruxandra, Ilie, Maria, Mihail, Aglaia, Harieta, Matei, Vasile. Ruxandra, Maria şi Vasile mor la vârste fragede iar ceilalţi cu excepţia lui Matei mor tineri şi, în câteva cazuri, alienaţi mintal. La data de 12.01.1866 debutează cu poezia ,,La mormântul lui Aron Pumnul” într-o broşură votitivă ,,Lăcrămioarele învăţăceilor gimnagiaşti”. Adevăratul său debut literar are loc când revista Familia îi publică poezia De-aş avea, semnată Mihai Eminescu. Poezia este însoţită de nota lui Iosif Vulcan ,,naşul” literar al poetului. ,,Cu bucurie deschidem coloanele foii noastre literare acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale încercări poetice transmise nouă ne-a suprins plăcut”. Se întâmpla în anul 1866. Creaţiile sale literare sunt cunoscute de o lume întreagă, fiind traduse în zeci de limbi. La data de 15.06.1889, Mihai Eminescu se stinge din viaţă.

Câteva vorbe ale lui Mihai Eminescu:
“Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii”.
“Când te laudă lumea, ascult-o, numai lauda ce ţi-o aduci tu singur n-o asculta. Vei vedea ce frumos se reduc laudele lumii la nimic şi cum înveţi a preţui exact valoarea propriilor tale acte”.
“Un om înţelept cunoaşte pe nerod, căci nerod a fost fiecare-n viaţa-i; dar un nerod nu cunoaşte pe un înţelept, căci n-a fost niciodată înţelept”.
“Munca unui om se poate plăti. Caracterul, cultura lui, nici gând”.
“Egalitatea nu există decât în matematică”.
“Am înţeles că un om poate avea totul, neavând nimic şi nimic având totul”.


Stela MORARU

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...