345

22 июня 2010 г.

Lecturile verii la gradinita

O vorbă din batrîni spune că dacă nu ai cei „şapte ani de acasă" nu-i mai poţi recupera chiar dacă te străduieşti. Ce reprezintă de fapt aceşti şapte ani, care sunt primele reguli de comportament şi cînd trebuie ele aplicate în educaţia copilului?
Intr-o societate în continuă schimbare, în care respectul pentru cel de langă tine nu mai este un lucru primordial, unde scara de valori s-a inversat, devine foarte important să ne creştem copiii educîndu-i in spiritul bunei-cuvinţe şi al politeţii.
Respectul faţă de ceilalţi se observă prin comportamentul copilului în societate dar şi în casă faţă de parinti. Avînd grijă sa-i invaţam pe copii de la vîrsta fragedă regulile de bună purtare, vom observa ca acesta se va obişnui cu ele, devenind in timp automatisme.
Recent, în cadrul programului „Lecturile verii”, biblioteca „I.Mangher” a mers în vizită la micuţii de la grădiniţa Nr 135 (pentru copii slabvăzători).
„Cei şapte ani de acasă”, „Ce este politeţea?”, „Comportarea civilizată la grădiniţă şi acasă”, „Mersi, pardon, scuzaţi”, „Cum să fim politicoşi” iată doar cîteva repere pe care s-a axat Ora de lectură cu genericul „ABC-ul conduitei”.
Prin exemple din viaţă, poezii, jocuri copiii au aflat la ce folosesc regulile de bună purtare; au însuşit că:
-      respectîndu-l pe cel de lîngă tine, vei fi respectat şi tu
-      agresivitatea nu a făcut pe nimeni fericit
-      fiind agreabil vei avea mai mulţi prieteni, deci nu vei fi singur
Iar trecînd testul „Ce este bunătatea?” copiii au vazut diferenta intre bine si rau.  
Trasînd de timpuriu anumite reguli şi limite în comportamentul celui mic succesul va fi asigurat, iar prichindelul va deveni un tînar educat fără ca cei maturi să-l constrînga în vreun fel.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...