345

15 июля 2013 г.

Donatie de carte

Astăzi am primit un nou dar de la FEDERAȚIA COMUNITĂȚILOR EVREIEȘTI din ROMÂNIA și editura HASEFER : un set de carte evreiască.
Ne grăbim să împărtășim bucuria cu dumneavoastră, dragi utilizatori ai blogului EBRAIKA și ai bibliotecii ”I.Mangher”

Ginzburg, Louis. Legendele evreilor. V. 1: Tmpuri și personalități biblice, de la Creație pâna la Iaakov. – București: Hasefer, 2013. - 431 p.
…Legendele evreilor este un compendiu monumental de Aggadah – tradițile care s-au dezvoltat în jurul narațiunii biblice.  Aceste povestiri, precum și alte detalii mai târzii, sunt răspândite în cuprinsul Talmudului și Midrașului, precum și în alte surse, inclusiv cele orale.  În secolul al XIX-lea, Rabinul Louis Ginzberg și-a asumat misiunea de a aranja Aggadah în ordine cronologică, iar această serie de volume este rezultatul demersului său. Volumul de față este alcătuit din șase capitole după cum urmează:


I. FACEREA LUMII 
II. ADAM
III. CELE ZECE GENERAȚII 
IV. NOAH 
V. AVRAHAM 
VI. IAAKOV

Bar-Shalom, Harry.  Soarele de după curcubeu. – București: Hasefer, 2013. -296 p.
Acest roman este una dintre lucrările inspirate din viaţa evreilor, greu încercaţi în perioada războiului, dar şi în vremurile comuniste, de tristă amintire. Cu o autobiografie prin excelenţă, romanul urmăreşte formarea unui tânăr intelectual evreu, dramele din viaţa lui, dar şi primele trăiri şi iubiri adolescentine, culminând cu întrebările legate de realitatea incendiară a vremii şi ulterior plecarea spre Israel. Romanul este structurat în şase capitole, care aştern pe rând, cu fiecare an petrecut de autor, viaţa în contextul vremurilor, titlurile fiind date de mesajul metaforic transmis de acesta, care dedică lucrarea “Copiilor mei, care au crescut liberi în patria lor, Israel”.

Feldman, Carol. Domnișoara: Roman. – București: Hasefer, 2013. - 361 p.
Prin această carte am încercat, cu pensula memoriei, a sufletului și a fanteziei să zugrăvesc un tablou al vremurilor trecute dintr-un orășel ale cărui rădăcini le păstrez cu drag în eul meu. Oamenii din această carte au existat și... n-au existat aidoma în realitate. Sunt personaje vii de... ficțiune literară. 
AUTORUL
Carol Feldman s-a născut la Tulcea în 1937 iar în 1960 a absolvit Studioul de Teatru TES București și a fost actor al Teatrului Evreiesc de Stat, iar acum locuiește în Israel.

Gurman, Gabriel M. Jurnalul unui pașnic războinic : Însemnari dintr-un război îndepartat. – București: Hasefer, 2013. - 229 p.: il.
Într-un interviu, doctorul cu darul scrisului explică circumstanţele care l-au dus în mijlocul unui conflict armat pe muntele Hermon: „(…) m-am văzut aruncat prin trimiterea mea pe muntele Hermon, în plin război de uzură pe frontul sirian, care a urmat cumplitei conflagraţii numită războiul de Yom Kippur, octombrie 1973. Climaxul a survenit în momentul în care comandanţii mei au hotărât ca eu să preiau conducerea medicală a întregului front de pe Hermon. Acea hotărîre m-a şocat, întrucât nu mă simţeam pregătit pentru o asemenea misiune, dar n-am avut încotro, ordinul era ordin , şi ceea ce mi-a rămas de făcut era să continui să scriu şi să consemnez cât se poate de autentic tot ce se întâmpla cu mine şi cu cei din jurul meu”.
Gabriel M. Gurman s-a născut la Iaşi şi este absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti. S-a specializat în domeniul anesteziei şi terapiei intensive, devenind în scurt timp cercetător al unor lucrări de referinţă în domeniu. Profesor universitar, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină din Bucureşti se remarcă ca fiind şi un ilustru scriitor.
Printre publicaţiile sale se numără Arta cameleonismului (2001), Pământul e plat ca o farfurie (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002), Straie de zile mari (2011).

Weil A. Povești ale evreilor. – București: Hasefer, 2013. - 207 p.
Izvorînd din adîncul sufletului evreu, aceste cîteva povești dovedesc puritatea intențiilor și frumusețea moralei israelite, de-a lungul tuturor timpurilor. Autorul a păstrat savoarea acestor istorisiri provenite, unele, din cărțile sfinte și străvechi, altele, din relatări ale tradiției, în famolii, trecute din gură în gură și fixate definitiv de vreun scriitor. Poveștile îl plimbă pe cititor în țări din Asia și din Europa, precum și în alte locuri unde a fost împrăștiat poporul lui Israel în migrațiile lui seculare, și ilustrează unitatea vieții lui sociale și religioase, în ciuda tuturor dramelor care l-au însoțit în miile de ani de existență.

VENIȚI ȘI SAVURAȚI DIN DELICIUL LECTURII!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...