345

15 мая 2015 г.

Ziua Internațională a Familiilor



Unele lucruri probabil se schimbă,

dar noi începem şi sfîrşim cu familia.
 Anthony BRANDT

Ziua de 15 mai a fost declarată Ziua Internațională a Familiilor prin rezoluția adoptată la 20 septembrie 1993 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.
Nimic nu este mai important pe lume decît familia care ne susține, familia în care ne  găsim sprijinul și relaxarea. Familia este locul unde domnește înţelegerea, liniştea şi unde se găsesc soluţii la problemele care ne frămîntă. Cum arată o familie ideală? Ce valori domnesc în sînul familiei? 

Pe rafturile bibliotecii noastre am găsit cîteva (doar cîteva) din numeroasele cărți care definesc concepția de familie.


Bashevis-Singer, Isaac. FAMILIA MOSCAT. – București: Hasefer, 2000. – 527 p.
Romanul reprezintă o vastă frescă a trei generații de evrei polonezi, mai cu seamă din mediul intelectual, între anii 1911 - 1939. Pentru acest roman autorul a primit „Premiul Louis Laniel”.

Bazin, Hervé. VIPERA SUGRUMATĂ. – București: CdB, 2010. – 205 p.
Romanul, în mare parte, autobiografic reprezintă o critică acidă a societăţii burgheze rurale de la începutul secolului XX; Bazin înfăţişează o familie în care ipocrizia şi respectarea ritualurilor catolice sunt mult mai importante decît dragostea şi compasiunea. E o lume ce moare încet, însă personajele nu par să observe acest lucru.


Dostoievski, F. M. FRAȚII KARAMAZOV. – București: Adevărul, 2011.
Doar un citat: Să ştiţi că nu există pe lume ceva mai de preţ şi mai trainic, mai sănătos şi mai folositor în viaţă dec]t o amintire frumoasă, şi mai ales o amintire plină de farmec din anii copilăriei, petrecuţi în casa părintească.


Druță, Ion. ULTIMA LUNĂ DE TOAMNĂ. – Chișinău:Cadran, 2012. – 53 p.
“Ultima lună de toamnă” presupune nu numai “vremea musafirilor în Moldova”. Dorul de viaţă, de copii, de părinţi e mai acut anume în ultima lună de toamnă a vieţii. Părinţii au copii, aceşti copii cresc mari, fiecare îşi găseşte un rost în viaţă, îşi caută destinul, şi la un moment dat rămîn bătrânii singuri şi duc dorul, tînjesc, cum e şi firesc după copii. Rămaşi singuri în casa părintească, bătrînii aşteaptă cînd la fereastră, cînd la poartă să le vină copiii, dar ei nu mai vin...



Turgheniev, I.S. UN CUIB DE NOBILI. – București: Leda, 2010. – 191 p.
Un roman frumos care aduce în prim plan o poveste din înalta societate rusească unde onoarea familiilor și obediețna femeilor sunt cele mai importante lucruri în societate. Pe acest fond orice răzvrătire este puternic taxată, iar viețile oamenilor pot fi distruse printr-un simplu gest sau banal cuvînt.



Din alți autori:

Austen, Jane. MÎNDRIE ȘI PREJUDECATĂ.

Busuioc, Aureliu. UNCHIUL DIN PARIS.

Dickens, Charles. DAVID COPPERFIELD.

Dreiser, Theodore. SORA CARRIE.

Galsworthy John. SAGA FAMILIEI FORSYTE.

Martin du Gard, Roger. FAMILIA THIBAULT.

Rebreanu, Liviu. CIULEANDRA.

Tolstoi, L.N. ANA KARENINA.




Aceste, dar și multe alte cărți despre FAMILIE le găsiți la noi.

Veniți la bibliotecă și savurați din deliciul lecturii!
 


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...