345

16 февраля 2012 г.

Octogenarul Aharon Appelfeld

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la nașterea scriitorului evreu Aharon Appelfeld.
Aharon Appelfeld, unul dintre reprezentanții de marcă ai literaturii israeliene contemporane, s-a născut în 1932, la Cernăuți. La vîrsta de opt ani, împreună cu tatăl său a fost deportat într-un lagăr din Transnistria, de unde a reușit să evadeze. A supraviețuit vreme de trei ani trăind prin păduri, iar în 1944 s-a alăturat Armatei Roșii. În 1946 a emigrat în Palestina. A studiat la Universitatea Ebraică din Ierusalim. La sfîrșitul anilor ’50 a început să publice, devenind unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori israelieni.
Este membru al Academiei Americane de Arte și Științe. Cărțile sale au fost traduse în peste 30 de limbi. În 1983 i-a fost decernat Premiul Israel pentru literatură, în 2004 Premiul Médicis pentru literatura străină, în 2005 - Premiul Nelly Sachs pentru întreaga operă literară,  în anul 2008 - premiul Grinzane Cavour pentru romanul Badenheim 1939.

Din tot sufletul îl felicităm și noi pe maestrul AHARON APPELFELD, dorindu-i să ne bucure cît mai mulți ani cu creația domniei sale!

Vă propunem cîteva din cărțile lui Aharon Appelfeld, aflate în colecțiile bibliotecii noastre:

 

Badenheim 1939. - Bucuresti: Polirom, 2007. - 198 p. - (Biblioteca Polirom. Proza XXI).
Acţiunea romanului are loc în anul 1939 într-un mic orăşel austriac numit Badenheim. Este locul în care an de an se adună vizitatorii pentru a asista la serbările organizate de excentricul Dr. Pappenheim. Curînd apar şi turiştii: o contesă bolnavă, un băiat yanuka, doi gemeni care pot recita ore în şir din Rilke... Trecînd cu mîndrie sau în secret pe la Departamentul Asanării, află toţi că sunt evrei...
În anul 2008 acest roman a fost distins cu premiul Grinzane Cavour.


Pe neasteptate, dragoste. -Bucuresti: Polirom, 2010. - 229 p. - (Biblioteca Polirom. Proza XXI).
Scris într-un stil de o simplitate, o armonie şi o eleganţă care amintesc de textele biblice, romanul este în acelaşi timp o apologie a iubirii şi o meditaţie asupra scriiturii. Appelfeld urmăreşte cu o subtilitate fascinantă sentimentele care se înfiripă treptat între Ernest, un scriitor septuagenar bolnav şi măcinat de ură, şi menajera sa Irena, o tînără lipsită de cultură, în fiinţa căreia se contopesc însă nobleţea sufletească şi înţelepciunea evreilor care trăiesc în spiritul tradiţiei şi al iubirii de Dumnezeu.




Pentru toate pacatele. - Bucuresti: Hasefer, 2000. - 192 p.
Roman axat pe trairile evreilor care au scapat din lagarele mortii si au pornit in cautarea unui nou drum al vietii.



Катерина : Роман. -М.: Текст, 2007. -253 с. - (Проза еврейской жизни).
Precum personajul romanului ”Învierea” de Tolstoi, care poartă acelaşi nume, Caterina este condamnată la închisoare pe viaţă pentru omucidere. Un personaj care, în numele regulilor moralei, ar trebui să fie negativ dar căreia, în urma lecturii romanului, cititorul ajunge să-i justifice faptele şi s-o înţeleagă. Martirizată, ca şi evreii cărora le ţine partea împotriva lumii din care vine, Caterina este o figură literară memorabilă.



Поpа чудес. - Иеpусалим: Библиотека-Алия, 1991. -203 c. - (Библиотека-Алия. 108).
Un roman despre soarta tragică a unui scriitor evreu austirac, care pînă în ultima clipă nu vrea să conștientizeze faptul, că tragedia Holocaustului o să-l atingă și pe el, care s-a dedicat totalmente culturii germane.

Vă îndemnăm și pe dumneavoastră să savurați din deliciul romanelor lui AHARON APPELFELD.

Vă promitem că nu veți regreta!
 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...