345

4 апреля 2012 г.

Pesah


Toţi evreii de bună credinţă zilele acestea sunt în aşteptarea unei din cele mai respectate sărbători evreieşti PESAH.
Pesah, denumită şi „Sărbătoarea libertăţii”, marchează sfîrşitul sclaviei evreilor în Egipt, acum peste 3000 de ani, şi naşterea poporului evreu. Conform Vechiului Testament, poporul evreu se afla de mai multă vreme în Egipt, în sclavie. Moise s-a dus la faraon şi l-a rugat să îi lase pe evrei să plece. Faraonul nu a vrut şi atunci Dumnezeu a trimis asupra egiptenilor zece pedepse.
Cuvîntul Pesah are semnificaţia de trecere a acestor pedepse pe lîngă casele evreilor. În limba ebraică Pesah mai înseamnă şi „limba care vorbeşte”, de la „pe” - gură şi „sach” - a spune. De aceea este considerat un simbol al redobîndirii dreptului la liberă exprimare după robia din Egipt.
 Pesah ţine opt zile (anul acesta se începe la 7 aprilie), în timpul cărora  evreii se abţin de la produsele făcute cu drojdie, pentru a comemora pîinea nedospită pe care au mîncat-o strămoşii lor cînd au plecat din Egipt, deoarece nu au avut timp să lase aluatul să crească.
În primele două seri, se ţine un Seder în timpul căruia se citesc pasaje din Tora, care descriu exodul din Egipt şi se beau patru pahare de vin - simbol al eliberării, salvării, izbăvirii şi sanctificării şi se mănîncă marror - hrean şi alte legume amare - ca amintire a vieţii amare din Egipt, povestită şi amintită la masa festivă.
 Un alt obicei de Pesach este acela de a umple un pahar cu vin în plus şi a-l pune pe masa de Seder la dispoziţia profetului Eliahu, care, nevăzut, vizitează în seara de Pesah fiecare casă de evreu.
 La masa festivă din prima seară de Seder se mănîncă utilizînd farfurii şi tăcîmuri care se folosesc doar în două ocazii, de Hanuca şi de Pesah. Masa constă din feluri de bucate special preparate: carne de miel, sos de hrean, ouă, budincă de mere şi legume, toate simbolizînd anumite aspecte ale vieţii evreilor pe timpul robiei egiptene.
În ultima zi de Pesah, se aprinde cîte o lumânare pentru fiecare mort din familie sau se merge la cimitir înainte de răsăritul Soarelui, se face un foc, se aprind lumînări la morminte şi se împart pîinici sau colăcei din aluat nedospit, mere, nuci şi dulciuri.
Mesajul pasajelor din cărţile sfinte este ca fiecare evreu să ţină cont de trei lucruri : cine este, de unde a venit şi ce reprezintă.


***********************************************

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...