345

2 марта 2014 г.

Șalom Alehem - ctitor al literaturii idiș

Rîdeți, doctorii spun că rîsul este sănătos!
Șalom Aleihem.

Astăzi se împlinesc 155 de ani de la nașterea scriitorului, dramaturgului și publicistului de limbă idiș Șolom Nahumovici Rabinovici, cunoscut cu numele Șalom ALEHEM: autor de romane, piese de teatru, nuvele. El a fost primul care a scris literatură pentru copii.
Cu ironie fină, realism, dar și compasiune a zugrăvit viața ”oamenilor mici” din ștetlurile din Europa de est de la sfîrșitul sec. XIX.

Dacă nu sunteți cunoscuți cu opera scriitorului, vă propunem spre atenție cîteva din cărțile lui Șalom ALEIHEM din colecțiile bibliotecii noastre:


O catastrofa care n-a avut loc. – București: Hasefer, 1995. -172 p.
...Aflîndu-mă necontenit pe drumuri, mi s-a întîmplat deseori să stau zile întregi ca o stană de piatră, fără să scot o vorbă, de-mi venea să urlu. Deodată, mi-a trăsnit prin cap să-mi fac rost de un caiet și un creion ca să-mi însemn tot ce văd și ce aud în tren. Și uite-așa, am adunat o mulțime de material, nu-i fie de deochci, ca să fie de citit poate chiar un an întreg. Dar ce să fac cu mîzgîliturile astea?... De ce nu le-aș publica? Că doar, să mă ierte Cel-de-sus, se tipăresc și lucruri mai proaste... Concurenți, Stația Baranovici, Nuntă fără lăutari, Rămășagul, Gimnaziul: sunt doar cîteva din povestirile inserate în carte.

Opere alese. –București: Editura de Stat pentru literatură și artă, 1959. -666 p. - (Clasicii literaturii universale).
Șalom Alehem și romanele sale dau o perspectivă mai optimistă asupra vieții: sunt cărți care schimbă categoric starea de spirit în mod pozitiv. Umorul scriiturii lui Alehem luminează perioada de timp cît ai în mîna o carte de-a sa și întristează atunci cînd se termină sau cînd vezi cît de uitat sau de ignorat este de către cititori.


Блуждающие звезды : Роман/ Шолом Алейхем. -М.: Текст, 1999. -525 с.
Povestea a doi tineri evrei din Basarabia, Leibl şi Reizl, care, fascinaţi de teatru, pleacă în lumea largă împreună cu o trupă ambulantă, ca să-şi caute norocul ca artişti. Romanul vorbeşte despre destinul artistului pentru care, de cele mai multe ori, preţul succesului este renunţarea la sine. Citind acest roman, te poţi întreba, cu un rîs un pic melancolic: oare ce-i arta – o fugă uşuratică din faţa vieţii, sau calea de-a ajunge cu adevărat la stele?





Тевье-молочник.-М.:Текст,2000. -380 c. -("Текст").
Romanul are ca erou tot un personaj din pătura de jos. Un biet caruțaș care își facea probleme zilnic nu cu ce o să-si mai hrănească familia care se putea sătura și cu povești de preamărire și de un viitor belșug sau cu ghionțuri și ocară, ci cu ce să își mai hrănească calul pe care nu îl putea convinge să munceasăa decît cu mîncare. Hazardul îi aduce în față două femei cu stare pe care le ajută și primește în schimb o vacă stearpă. Ca în mai toate povestirile lui Șalom Alehem micul sărăntoc nu e numai sărăntoc, ci și înteprinzător păgubaș...Povestea curge cu umor negru, dar extrem de savuros.



Мальчик Мотл : повесть.  -М.: Текст, 1999. -348 c. - ("Текст").
Este povestea micuțului Motl, băiatul cantorului, rămas orfan de tată la numai nouă ani, alături de mama sa, o femeie panicoasă și veșnic înlăcrimată, și fratele său, Eli, pregătit să se însoare ca să devină și el bogat grație averii socrului, un negustor îmbogățit.



  • Farsa tragică:Un roman nemaipomenit.–București: Ara, 1992. -269 p.
  • В бурю. -Тель-Авив:Б.и., 1988. -174 с.
  • Заколдованный портной. - М.: 1956, -109 с.
  • Записки коммивояжера : Рассказы и провесть. - М.: Текст, 2002. -349 с
  • Кровавая шутка : Необыкновенный роман. - М., 1991. - 207 c.
  • Счастье привалило!. -М.: 1959, -244 с.
  • Царствие небесное : Рассказы. -М.: Политиздат, 1964. -63 с.

VENIȚI ȘI CITIȚI CU NOI, CITIȚI CA NOI, CITIȚI MAI MULT DECÎT NOI!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...