345

20 ноября 2014 г.

Oaspetii bibliotecii

În pofida faptului că ploaia abundentă de toamnă nu a încetat toată ziulica, am avut parte de o întîlnire excepțională cu multă căldură și dăruie de sine.
Ieri,19 noiembrie, cercetătorul, doctorul în științe istorice Daniel HRENCIUC a fost prezent în fața publicului bibliotecii  ”I. Mangher” pentru a-și prezenta monografia O istorie care se stinge: Evreii din Rădăuți, apărută anul acesta la editura Hoffman, Caracal.
Oaspetele a fost  însoțit de doamna Lilia ZABOLOTNAIA, doctor în științe istorice membru al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova, care a și moderat prezentarea.
Autorul le-a vorbit celor prezenți despre spațiul etno –confesional rădăuțean -  parte a Bucovinei istorice, în care convețuiau pașnic diferite etnii și religii și unde evreii au avut un loc aparte în întreaga evoluție economică, demografică, educațională, spirituală a municipiului Rădăuți; despre contibuția comunității iudaice la dezvoltarea și prosperitatea acestei așezări bucovinene, despre exterminarea practic totală a comunității în timpul regimului fascist. Nu au lăsat publicul indiferent  nici așa evenimente istorice ca deportările, Holocaustul, pogromurile. Printre întrebările care au stîrnit interesul auditoriului au fost : personalitățile de seamă ale evreilor rădăuțeni, cauzele și evenimentele care au dus la dispariția comunității evreiești din spațiul bucovinean, altădată înfloritoare și numeroasă.
Și, așa cum se cuvine întrun spațiu multicultural, seara să sfîrșit cu cîntec, joc șî voie bună în toată puterea cuvîntului. Dl Valentin ALEXIU (numit și Pavarotti din Iași), un bun și vechi prieten al dlui Hrenciuc, care a venit la lansare cu chitara, ne-a dăruit clipe de neuitat cu muzică de calitate și pentru suflet: începînd cu ”Bucurați-vă  prieteni”, ”Eminescu”, urmate de un buchet de romanțe vechi și pînă la ”Hava Nagila”, ”Șalom Alehem” și chiar un cîntec în idiș, scris în 1910, de nu vroia nimeni să plece acasă.
Întîlnira de aseară e încă o dovadă că înțelegerea și toleranța sunt specifice și absolut necesare unei societăți multiculturale.
Noi îi mulțumim dlui Daniel HRENCIUC pentru delectarea intelectuală pe care ne-a oferit-o și pentru cartea O istorie care se stinge: Evreii din Rădăuți, care își va ocupa locul binemeritat în colecția bibliotecii ”I.Mangher”.

dr. Daniel HRENCIUC
Lilia ZABOLOTNAIA și Daniel HRENCIUC

Valentin  ”Pavarotti” ALEXIU

Hava Nagila



Andriana MIHALACHI


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...