345

12 августа 2012 г.


Astăzi, 12 august, s-au împlinit 60 de ani de la tragicul eveniment în istoria poporului evreu, eveniment, care a intrat în istorie ca  „Noaptea poeților asasinați”.
În aprilie 1942, cu  sprijinul oficial al autorităților sovietice a fost organizat Comitetul antifascist evreiesc (în limba rusă: Еврейский антифашистский комитет, ЕАК). Organizația a fost gîndită să influenţeze opinia publică internațională și să ajute la organizarea sprijinului politic și material, în special în occident, pentru URSS-ul angrenat în lupta împotriva Germaniei Naziste.
Preşedinte al comitetului a fost numit Solomon Mihoels, actor și director al Teatrului evreiesc de stat din Moscova.
EAK difuza materiale de propagandă prosovietică în afara țării, asigurînd receptorii de lipsa antisemitismului în Uniunea Sovietică.
În 1943 Solomon Mihoels și Ițic Feffer, într-un turneu de şapte luni, au vizitat SUA, Canada, Mexic și Marea Britanie. În cadrul acestui turneu ei au avut întrevederi cu Albert Einstein, B.Z. Goldberg, ginerele lui Șalom Alehem, Haim Weizmann, Charlie Chaplin, Marc Chagall, Paul Robeson și Lion Feuchtwanger.
În urma acestui tur, pentru sprijinirea efortului sovietic de război, în SUA au fost colectate 16 milioane de dolari, 15 milioane în Canada și 1 milion în Mexic, 750 de mii din Palestina mandatară. Au mai fost adunate și alte ajutoare: maşini, unelte, echipamente medicale, medicamente, ambulanțe și îmbrăcăminte. Pe 16 iulie 1943, ziarul Pravda scria: „Mihoels și Feffer au primit un mesaj din Chicago, conform căruia Conferința specială a Joint-ului a inițiat o campanie de finanțare a 100 de ambulanțe necesare Armatei Roșii.” Această vizită a reamintit publicului american nevoia ca și armata SUA să intre în războiul european.
Către sfîrșitul războiului și imediat după război, EAK s-a implicat în strîngerea de documente cu privire la Holocaust. Această acțiune a venit împotriva politicii oficiale sovietice de a prezenta crimele de război mai degrabă ca atrocități împotriva tuturor cetățenilor sovietici, fără ca să se recunoască genocidul împotriva evreilor.
Pînă la urmă membrii EAK au afost acuzaţi de trădare.
În ianuarie 1948, Mihoels a fost ucis într-un accident auto foarte suspect. În noiembrie 1948, autoritățile sovietice au lansat o campanie de lichidare a ceea ce mai rămăsese din cultura evreilor. Membrii Comitetului evreiesc antifascist au fost arestați. Ei au fost acuzați de lipsă de loialitate fața de URSS, naționalism burghez, cosmopolitism și de plănuirea proclamării unei republici evreiești în Crimeea, republică care ar fi urmat să se pună în slujba intereselor Statelor Unite ale Americii.
În ianuarie 1949, mass media sovietică a lansat o campanie propagandistică masivă împotriva „cosmopoliților fără țară”, prin care erau vizați evreii. Markiș a remarcat în acele timpuri că: „Hitler a dorit să ne distrugă fizic. Stalin vrea să ne distrugă spiritual.”
Pe 12 august 1952, cel puțin 13 scriitori  evrei printre care Leib Kvitko, Pereț Markiș, David Bergelson, David Hoffstein au fost executați. Acest fapt a intrat în istorie ca „Noaptea poeților asasinați” ("Ночь казненных поэтов").

Membrii ЕАК. 
De la stînga la dreapta: scriitorul Ițic Feffer, medicul B. Şimeliovici, actorul Solomon Mihoels, jurnalistul Benţion Goldberg (SUA), academiciana Lina Ştern, generalul Aron Kaţ, poetul Pereţ Markiş.  

***
Tot astăzi la КЕДЕМ a avut loc un concert – requiem în memoria poeţilor asasinaţi, la care biblioteca „I.Mangher” a participat cu o expoziţie de carte şi o expunere la tema dată.


art. B.Dubossarskii
generaţia nouă



Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...