345

15 сентября 2010 г.

sărbătorile la evrei



YOM KIPPUR


În midraşim (comentariu la Tora) se povesteşte că de Roş ha Şana, Dumnezeu se aşează pe tron, şi în faţa Sa se adună întreaga istorie a omenirii (nu doar a poporului ebraic). Fiecare  persoană în parte este luată în consideraţie ca să se decidă dacă merită ori nu iertarea. Decizia însă va fi luată numai în ziua de Yom Kippur. Acesta este motivul pentru care cele 10 zile care despart Roş ha Şana de Yom Kipur sunt numite  10 zile ale penitenţei. În aceste 10 zile fiecare evreu credincios îşi face o examinare de conştiinţă, o cercetare a cugetului pentru anul care a trecut, îşi identifică toate greşelile şi nelegiuirile săvîrşite faţă de poruncile Domnului.
Yom Kippur sau Ziua Ispăşirii este cea mai sfînta zi a anului. Deşi Dumnezeu este întotdeauna receptiv la plîngerile poporului Său, se spune că în această zi El face un efort deosebit să asculte rugaciunile evreilor şi să facă un pas mai aproape de poporul Său. Această zi a fost demarcată special pentru căinţă.
 Aproape întreaga zi evreii o petrec în sinagogă, unde înalţă rugăciuni care amintesc de mila lui Dumnezeu, de dragostea Lui pentru poporul evreu. Una dintre rugăciuni  este Al Khet (pentru păcatele comise), rugaciune în timpul căreia se mărturiseşte  multitudinea de păcate comise în timpul anului: bîrfitul, înjurăturile, furtul, minciuna etc. Se încheie cu jurămîntul de pocăinţă  în fata lui Domnului.
Ziua se petrece în abstinenţă de la tot ce este material: evreilor le este interzis să mănînce, să bea lichide, să facă baie, să întreţină relaţii sexuale, să aprindă lumina, să facă focul  şi să poarte pantofi de piele (ceea ce creează o imagine destul de ciudată - oameni imbracaţi în hainele lor cele mai bune, şi cu adidaşi în picioare).  
 Copiii sunt şi ei iniţiaţi în legile postului şi petrec seara, şi poate chiar si o parte din zi, fără să bea şi să manînce.
De Yom Kippur mulţi oameni obişnuiesc să poarte alb ca semn al purităţii spirituale.
Cu toate ca este o zi de post, nu este o zi tristă.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...