345

16 марта 2011 г.

Sărbătorile la evrei


P U R I M  
S Ă R B Ă T O A R E A   D E S T I N U L U I

Purim e singura sărbatoare laică a poporului evreu şi este înscrisă  în Cartea Esterei, carte în care nimeni nu a întîlnit numele lui Dumnezeu, puterea divină fiind înlocuită cu expresia „pur” (soartă, destin) de unde şi numele sărbătorii, „Purim” (destine, sorţi).
 Eroii din povestea Purimului sunt Estera, o tînără evreică din Persia – soţia regelui, Mordehai, unchiul ei, care o crescuse şi regele Persiei, Achasverosh, care nici nu bănuieşte că frumoasa şi tînăra sa soţie este evreică.
Personajul negativ din această poveste este unul din sfetnicii regelui, antisemitul Haman, car îi urăşte pe evrei şi planuieşte să-i distrugă pe toţi.
Haman pune la cale un complot pentru a-i extermina pe toţi evreii din regat.
Mordechai vine atunci la Estera şi o roagă să-şi folosească influenţa pentru a-i vorbi regelui în numele evreilor.
Obiceiul nu permitea să te adresezi regelui decît dacă acesta te chema la el. Pedeapsa pentru a te fi adresat regelui fără să fi fost chemat era moartea.
Regina Estera se hotărăşte să se adreseze regelui oricum, dar mai întîi se pregateşte ţinînd post timp de trei zile.
Regele Achasverosh o întampină totuşi cu bunăvoinţă pe Estera, cînd aceasta i se adresează fără a fi fost invitată, şi apoi îi spune că este evreică şi că Haman încearcă să o omoara pe ea şi pe poporul ei. Regele o ascultă cu inţelegere şi poporul evreu este salvat în timp ce Haman este spînzurat pe spînzurătoarea pe care el o pregătise pentru a-l omorî pe Mordechai.
 Purim este considerat cea mai veselă sărbătoare a iudaismului, în timpul căreia se obişnuieste ca oamenii să se mascheze, să organizeze carnavaluri, să pună în scenă piese şi toată lumea să sărbătorească şi să manînce delicatese. O delicatesă tradiţională pentru Purim este Humentaschen (literal urechile lui Haman). Aceste prăjiturele tringhiulare umplute cu gem sau seminţe de mac, miere şi nuci,  trebuie să reprezinte pălaria cu trei colţuri a lui Haman.
Purim mai este unica sărbătoare, cînd evreilor le este permis să consume alcool. Pînă şi în Talmud se spune: de Purim se bea pînă cînd nu deosebeşti “blestemul lui Haman” de ”binecuvîntările lui Mordechai”.
Anul acesta Rurimul se sărbătoreşte pe data de 20 martie.
                
H A G    P U R I M    S A M E A H  ! 
S Ă R B Ă T O R I   F E R I C I T E   T U T U R O R

1 комментарий:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...