345

8 мая 2011 г.

Ziua Independenţei Israelului




YOM HA'ATZMAUT
Ziua Independenţei Israelului - marchează proclamarea statului independent Israel, la 6 Iyar în anul 5708 (14.05.1948), cînd a luat sfîrşit mandatul britanic asupra Palestinei, pe baza unei Rezoluţii a Adunării Generale a ONU, din 29.11.1947; aceasta stipula crearea pe teritoriul Palestinei a doua state: unul evreu şi altul arab. Data aniversarii acestui eveniment variază, în fiecare an, în funcţie de calendarul ebraic.
În acest an, pe 9 mai se sărbătoresc 64 ani de la restabilirea statului Israel. 
 Festivităţile din Ziua Independenţei sunt inaugurate oficial în ajunul sărbătorii printr-o ceremonie de Stat pe muntele Herzl din Ierusalim. Se aprind douăsprezece torţe care simbolizează cele douăsprezece triburi ale Israelului. Este o mare onoare să fii ales purtator de torţă pentru a aprinde una din ele. A doua zi, preşedintele îi primeşte la reşedinţa sa pe cei mai remarcabili soldaţi din acel an. În sinagogi se citesc rugăciuni speciale de mulţumire.
Imediat după lăsarea întunericului se poate admira prima salvă de artificii, care durează pîna noaptea tîrziu.
Aproape în fiecare oraş se ridică o scenă unde dau concerte cei mai buni interpreţi din ţară. Ziua Independenţei este  o zi specială în sine, sărbătorită de israelieni în mai multe  feluri: unii se scoală mai devreme  pentru a pleca în excursie cu familia, alţii iau cu asalt numeroasele parcuri şi rezervaţii naturale unde se organizează picnicuri. Într-un cuvînt, israelienii au o ocazie în plus de a merge la „iarbă verde”.
Această sărbătoare este dedicată memoriei celor care şi-au dat viaţa pentru realizarea independenţei ţării şi continuării existenţei!  
Vă propunem spre atenţie cîteva cărţi din colecţiile bibliotecii noastre la această temă:




Между прошлым и будущим: Декларация Независимости Израиля -Тель-Авив, 1992. - 30 с.: ил. 

Самуэль, Рина. Путь к независимости. – Иерусалим: «Р.Портной», 1991. – 25 с.: ил.                 
Cartea conţine cele mai importante date din istoria, geografia şi  cultura Israelului.




 
Полонский, Пинхас. Израиль и человечество. Новый этап развития: По мат. курса лекций р. Ури Шерки. Ч. 1. - Иерусалим: Маханаим, 2010. -255 с.: ил. - (Современные проблемы иудаизма в свете учения р. Кука).
                   În carte se ating multe  probleme importante, care dau o notă absolut nouă unor aspecte ale vieţii statului Israel, care sunt  mai puţin elucidate în alte surse.




Klein, Claude. Israel. Statul evreilor. – Bucureşti: BIC ALL, 2003. – 108 p.          La începutul secolului al XXI-lea, la peste şaizeci de ani de la tumultoasa sa creare, statul Israel traversează o perioadă plină de paradoxuri. Această carte reprezintă un bilanţ al acestui şir de paradoxuri care zguduie societatea israeliană, urmărindu-i pas cu pas evoluţia, începînd din momentul creării statului.
        
Colecţia  „În jurul lumii” de la DeAGOSTINI a lansat o nouă călătorie fascinantă pe DVD, în cadrul căreia veţi putea „vizita” locul, unde se întîlnesc trei mari religii ale omenirii: iudaică, creştină şi musulmană... 
... Ierusalim, Tel Aviv, Haifa, Nazaret... Iată doar cîteva locuri prezentate pe acest disc. Călătorie plăcută!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...