345

16 декабря 2011 г.

Sărbătoarea luminilor




H A G   H A N U K K  A   S A M E’ A H

Hanukka e  numită Sărbătoarea Devoţiuniii sau Sărbătoarea Luminilor. Se aniversează în luna decembrie timp de opt zile, când se aprind lumânări ritualice, iar copiii primesc cadouri.In zilele astea Chişinăul se va umple de lumină si caldură.E istoria vitejiei strămoşilor, e istoria unui miracol.Acest pasaj al istoriei e povestit în detalii în opere artistice,literare şi cele de ştiinţă.
Cu mare drag  citim sau recitim  povestirile despre Hanukka in creaţiile marilor scriitori, cum ar fi Shalom Aleihem şi Iţhak Başevis-Zinger.
Sărbătoarea comemorează reânoirea templului de la Ierusalim după victoria evreilor in 164 BC asupra Syrienilor Elenişti. Antioch , regele grec al Siriei, scosese in afara legii ritualurile Iudaice , şi îi obligase pe oameni să venereze zeităţile greceşti , ceea ce era în sine o profanare însăşi a spiritualităţii evreieşti.Lupta pentru eliberarea Templului de obiceiurile greceşti a inceput in satul Modiin nu departe de Ierusalim , iar flacăra călăuzitoare a fost condusă de Maccabei . Iehuda Maccabee , unul din fiii  preotului a cucerit Ierusalimul şi a învins armatele greceşti . Bucuria a fost fără seamăn . Evreii şi-au recuperat mândria naţională şi credinţa, şi mai presus de toate au reînceput să-l slujească pe D-zeu conform credinţei lor .
Totuşi nu la aceasta se referă sărbătoarea . La intrarea in Templul de la Ierusalim s-a constatat că lipseau o grămadă de lucruri , printre care şi Menorah (candela sfântă , pe care insuşi D-zeu I-a poruncit lui Moise s-o facă , pentru ca Preoţii s-o ţină aprinsă , lumina simbolizând cunoaşterea , invăţătura , inţelepciunea etc). După reparaţiile de rigoare a Templului , au decis să se facă o sărbătoare mare în cinstea aceasta , iar Maccabeii au dorit reaprinderea candelei refăcute . In acele timpuri candela ardea cu un ulei de măsline foarte rar , care se obţine foarte greu , printr-un proces delicat , si nu prea era . Au gasit un singur butoiaş care in mod normal trebuia sa ardă o singura zi . Minunea a fost ca acel ulei a ţinut 8 zile , până a fost gata un alt ulei care să  întreţină flacăra . Aceasta a fost Minunea de Hanukka , iar simbolismul ei , stă în speranţa şi dăruire .
Sărbătoarea a fost instaurată de către Iehuda Maccabee  împreună cu fraţii săi şi sfatul bătrânilor din Iudeea , ca să fie prăznuită în fiecare an, cu bucurie şi veselie, în amintirea purificării Templului şi a sfinţirii altarului.
 Obiceiul  este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seară, trei în a treia seară, etc., până când, în a opta seară, toate luminițele sunt aprinse. În zilele noastre Hanukka este şi un prilej de serbări cu cântece  , de a primi cadouri și jocuri, în special pentru copii. Cel mai răspândit este jocul cu titirezul .
Sarbatoarea de Hanukkah ramâne Sărbătoarea Luminii. O legendă vorbeşte despre speranţa evreului, totdeauna, în lumină. Lumina reprezintă viaţa. Ea este şi Sărbătoarea Luminii nu numai pentru evrei, ci pentru toate popoarele si religiile. Lumina adevarată, pură, vine de la Ierusalim, din ideea credinţei în  Dumnezeu Unicul şi se extinde in întreaga lume.
Fie ca Lumina, Speranţa, Lumina Zilei Dintâi, destinată  drepţilor din toate generaţiile, din întreaga omenire, sa învingă întunericul şi să lumineze întreaga omenire.
Vasiluţa Vasilache

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...