345

15 апреля 2013 г.

Yom Ha' Atzmaut



Despre Ziua Independenţe Statului Israel – Yom Ha’ Atzmaut, care în 2013 vine pe 16 aprilie, am scris ceva mai devreme. Dar nici să trecem cu vederea peste această zi nu ne putem permite. Şi atunci mi-a venit gîndul să vă povestesc despre Steagul Statului Israel.


A fost adoptat în 28 octombrie 1948, la cinci luni după înființarea țării. Acesta prezintă Steaua lui David albastră pe un font alb, situată între două linii orizontale albastre, care reamintește de Tallit, șalul de rugăciune evreiesc. 


Culoarea albastră reprezintă albastrul închis al cerului. Steagul a fost desenat de David Volfson  în 1891 pentru Mișcarea Sionistă.


În Israel patriotismul şi idealismul doboară cinismul. Steagurile sunt arborate peste tot: în oraşe şi kibuţim, pe balcoanele şi ferestrele locuinţelor, 


în oficii, în pieţe, grădiniţe, în pădure şi în deşert, pe stîlpi, pe motociclete, maşini, biciclete, chiar şi animalele de companie sunt împodobite cu steaguri. 


Steagurile se vînd peste tot, iar vînzătorii stradali le vînd în tot felul de forme şi dimensiuni.
În 2007, un steag israelian măsurînd 660 pe 100 de metri și cîntărind 5.2 tone a fost desfăcut lîngă fortăreața evreiască antică de la Masada, doborînd recordul mondial pentru cel mai mare drapel. 



Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...