345

15 января 2014 г.

Anul nou al pomilor




Despre Tu biShvat – Anul Nou al pomilor am mai scris. Ca să nu ne repetăm și să nu vă plictisim, vă spunem doar, că în acest an sărbătoarea vine pe data de 16 ianuarie. Dar ca să nu trecem totuși evenimentul cu vederea, vă propunem cîteva momente interesante despre Tu biShvat.
Se știe că la Sederul de Tu biShvat se consumă patru pahare cu vin, fiecare avînd o simbolică specială: 

Primul pahar cu vin alb simbolizează iarna ce tocmai s-a incheiat (conform traditiei in Israel).
Următorul este un sfert vin roșu si 3 sferturi vin alb, reprezentînd primăvara care își face apariția.
Al treilea pahar – un sfert vin alb și trei sferturi vin roșu ne trece treptat spre vară.
Ultimul pahar – semnifică căldura totală, soarele, lumina care se instalează prin al patrulea vin, numai roșu.

Primele fructe și legume care se mănînca la Sederul Tu biShvat sunt cele de la care nu se consumă coaja (nuci, rodii, portocale, vinete). Partea comestibilă a fructului simbolizează perfecțiunea și puritatea, iar coaja e simbolul impurității.

Mai jos vă propun două rețete tradiționale de Tu biShvat

VINETE CU NUCI ȘI RODII
  • 4-5 vinete coapte și decojite
  • 1 ceapă
  • Nuci pisate
  • 0,5 pahar de semințe de rodii
Vinetele se pisează, se adaugă sare, piper negru, ceapa tăiată mărunt,  nucile și rodiile.


MIGDALE ÎN CIOCOLATĂ

  • 500 g ciocolată
  • 200 g migdale
  • 150 g stafide
Ciocolata se topește la o baie de aburi, se adaugă stafidele tăiate și migdalele sfărîmate. Se amestecă repede și se aranjează într-un strat subțire pe o foaie de pergament. După ce se răcorește, se taie porții.

Noi, cei de la ”I.Mangher”, vă urăm poftă bună și: 
TU biSHVAT SAMEAH!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...