345

13 ноября 2014 г.

Prezentare de carte

Imuabilul regret nostalgic al unui spirit fin şi profund de femeie. O femeie care defineşte timpul ca un act luciferic,devorator. Şi pe de altă parte, implacabila fiinţă umană care nu vrea să preţuiască timpul. Toate acestea ne provoacă să ne punem întrebări grele la care ştim răspunsul,dar nu putem repara nimic. Dar  cum spune  I.Creangă “ hai mai bine despre copilărie să vorbim căci ea singură este veselă şi nevinovată”,astfel şi autoarea Ecaterina PÎRLOG-RUSNAC  îşi întoarce direcţia gîndurilor în perioada copilăriei,căci în copilărie se percepe timpul altfel şi pentru a nu pierde simţul culorilor şi mirosurilor,anotimpurile îşi intensifică verva în reflecţiile eului liric.
 “Dragi mi-s anotimpurile” este o culegere de poezii absolut inedite, pastorale în mare parte,chiar dacă se desparte de formula clasică a lui Pietro Metastasio. Nu intenţionez să fac o exegeză,dar vreau să relev abundenţa metaforelor tactile,vizuale,olfactive, care ne îndeamnă să privim viaţa prin prisma unui copil fericit, care mai trăieşte în sufletul omului matur.

“Gînduri pe pînză de culori” – o carte cu nuanţele latinei clasice, ne împrospătează memoria că suntem un popor cu tradiţii şi rădăcini. Prin versurile “Ab imo pectore”,”Edimus et vivamus”, “Panem nostrum quotidianum”,”Memento mori”,lectorul este incitat la reflecţii adînci despre existentă. Aici atestăm o filozofie milenară a umanităţii. Poezia nu este una sofisticată,nu are pretenţia postmodernismului,nu îmbracă haina meta-sub-arhitextului. Este o poezie modestă prin excelenţă. După mine,poezia postmodernistă este artificial,virtual  trăită,exagerată prin neologisme,împodobită cu bijuterii artificiale,care înstrăinează şi care are gustul alimentelor modificate genetic.


“Ghicitori”-le  este cartea destinată copiilor mici, un adevărat tezaur cu lexeme luxoase din lumea copilăriei. O carte la care au lucrat şi cititorii bibliotecii noastre, cum ar fi : Gabi Pavelescu,Ana Mititelu,Nicoleta Parşicov, Marina Plohotniuc,Irina Mocanu, Sanda Grecu,Natalia Mititelu etc.

Cu alte cuvinte vă îndemnăm la lectură, dragi cititori!!!  Lustruiţi-vă sufletul cu balsamul cuvintelor alese şi muncite !!!!

Stella MORARU

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...