345

26 марта 2015 г.

O vedeta in biblioteca

Nu am pretins vreodată că aș fi profet, 
dar fac un îndemn de a păstra viața cu legile ei firești 
alături de natură, de frumos, de omenie...
Boris DRUȚĂ


Ieri, în biblioteca noastră, s-a desfășurat prezentarea cărții lui Boris Druță Să evităm eternele căderi – carte ieșită de sub tipar chiar în anul acesta.
Cel care vede viața în culori sumbre, care răspîndește în jur doar energie negativă, se cuvine să știe că se află într-o cădere eternă a destinului... De aceea, îndăznesc să propun, la judecata dumitale, dragă cititor, o carte prin care te îndemn să îmbrățișezi binele și frumusețea oferite de viață. În speranța că vei lectura aceste file... rămân la convingerea că o să afli că am fost, sunt și voi fi iubitor de viață, că nu m-am lăsat pradă eternelor căderi spre care ne înclină momentele cotidiene. Vreau ca epoca ta să aibă mai puține lacune decât cea care mi-a fost hărăzită să o confrunt, îți doresc să trăiești o viață mai bogată, mai interesantă, evitând eternele căderice ne urmăresc zi de zi.” – acesta este mesajul autorului către cititor.
Nu este carte în care Boris Druță să nu scrie despre evrei: persoane, personalități, problema limbilor ebraice în Moldova, situația cimitirelor evreiești de la noi - sunt doar cîteva din temele abordate de scriitor în cărțile sale.
Și întîlnirea de ieri nu a fost excepție: Sara Șpitalnic, Teodor Magder, Liviu și Baca Deleanu, Ihil Șraibman, Zinovie Stolear, Iacov Copanschi, Simion Șoihet – nume de evrei plecați dintre noi, dar care au lăsat o amprentă imensă în istoria țării noastre; Slava Farber, Iurii Harmelin, Mihail Beker – puținii care au rămas dar care își aduc aportul la promovarea tradiției evreiești în comunitate.
Pînă la urmă lansarea de carte s-a transformat într-o șezătoare de suflet: s-a cîntat, s-a rîs, s-a plîns, s-au perindat aduceri aminte, s-au spuns bancuri... A fost bine.
Vă mulțumim din suflet, maestre, pentru talentul dumneavoastră și vă așteptăm în biblioteca noastră cu o nouă lansare de carte!






Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...