345

28 сентября 2011 г.

Roş Haşana


Despre sărbătorile de toamnă la evrei Roş Haşana, Yom Kipur şi Sukot am scris aici, aici şi aici. Deci, nu are rost să ne repetăm. Dar nici să trecem cu vederea Anul Nou (Roş Haşana) tot nu e bine. Şi atunci am hotărît să vă propunem cîteva reţete de mîncare tradiţională pentru această sărbătoare. Încercaţi, n-o să vă pară rău.
Cina de Anul Nou este decorată cu lumînari de sărbătoare aprinse, iar de pe masă nu lipsesc fructele proaspete de sezon, în special strugurii.
Printre alimentele traditionale este pîinea de sarbatoare, cunoscută cu numele de Halla, în mod normal albă şi împletită, merele înmuiate în miere şi peştele (simbolizează prosperitate, belşug şi un an dulce).
După ce se mănîncă mere cu miere, se spune urmatoarea binecuvantare peste fructe:
Binecuvantat eşti, Doamne Dumnezeul nostru, rege al universului, care crează fructe de copac. Amin.
Rodia, este adesea o parte din mîncărurile de sărbătoare. Se spune că 613 seminţe, care este numărul de porunci, sau faptele bune, serveşte pentru a aminti ascultarea de Dumnezeu, în anul ce a trecut. Aici veţi găsi o salată delicioasă din rodii.
La loc de frunte de Roş Haşana sunt şi preparatele din peşte; o reţetă tradiţionala este ”Gefilte fish” - se citeste ”Ghefilte fiş” (peşte umplut) dar care se aseamăna cu o răcitură. Seara de Anul Nou fără gefilte fish este de neconceput pentru evreii originari din Europa de est, tradiţie culinară ce datează înca din Evul Mediu. Se zice că mîncarea preparată din mai multe soiuri de peşte aduce noroc.
Salutul obişnuit al evreilor în această perioadă este ”Şana Tova!”, adică ”Să ai un an bun!”
ŞANA TOVA U’METUKA („Un An Nou şi dulce”) vă urăm şi noi, cei de la „I.Mangher”.



Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...