345

28 февраля 2012 г.

Rubin UDLER. In memoriam.

Zilele acestea ne-a venit o veste tristă din Statele Unite: la 22 februarie, la  Pittsburgh, a încetat din viață  RUBIN UDLER.
Rubin Udler s-a născut la  27 septembrie 1925, în Brăila. Biografia lui este aidoma biografiilor majorității evreilor supraviețuitori ai Holocaustului: 12 membri ai familiei Udler au fost nimiciți în Transnistria, și doar Rubin cu părinții și sora au supraviețuit ororii fasciste.
În anul 1951 a absolvit universitatea din Cernăuți. Între anii 1961 – 1992 a condus secțiunea de dialectologie și geografie lingvistică a Academiei de Științe a Moldovei. A studiat relațiile lingvistice moldo – slavone și moldo – găgăuze.
Din anul 1992 se mută cu traiul în SUA, unde, pe lîngă altele,  scrie cartea ”Ani de urgie. Memorii din ghetou”. Această lucrare a fost editată în limbile română, rusă și engleză și este un documentar al Holocaustului pe teritoriul țării noastre. În anul 2005 Rubin Udler a vizitat Chișinăul, iar la 22 februarie curent a venit vestea cea tristă. S-a stins un om, care nu s-a plecat nicicînd după cum a bătut vîntul, consecvent față de valorile în care a crezut.
Noi, colectivul bibliotecii, aducem sincere condoleanțe rudelor îndurerate ale lui RUBIN UDLER.
scrie cartea

1 комментарий:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...